Skepp å hoj! Fritidshus bland kobbar och skär

Att det finns en del utmaningar kring att installera en förbränningstoalett på en båt är ett känt faktum. Det är något som Claes Johnson på CC Marinutveckling utmanar med stor entusiasm. Problem är till för att lösas, säger han med en självsäkerhet som endast en tonåring som precis tagit studenten kan utrycka. Fördelarna med en förbränningstoalett är så överhängande att det inte går att blunda för den lösningen, menar Claes. Den är skitbra helt enkelt!

Jag träffar Claes på hans kontor vid Infra City, norr om Stockholm. Mitt intresse för hans verksamhet väcktes av en slump när jag en tisdagseftermiddag slösurfade på fritidshus. Mitt i det blaséartade scrollandet bland alla husannonser låg det en ”båt” och guppade. Första tanken var att den där annonsen har hamnat helt åt helskotta fel men jag insåg snabbt charmen med att kunna förflytta och ankra upp ”stugan” där helst man önskar. En riktigt lockande tanke faktiskt!

Ena dagen kanske man vill vakna upp utanför Finnhamn och kasta sig i det uppfriskande vattnet, endast iförd ”födelsedagskostymen”. En annan dag kanske man råkar vakna upp bredvid en rysk kulstöterska, med ett pannknack av sällan skådat slag nedanför hamnkrogen på Blidö efter en osedvanligt blöt kväll, vad vet jag. Scenarierna började bubbla i min smått sjuka hjärna, det ena mer fantasieggande än det andra, men de mynnande alla ut i en bild av frihet, att själv kunna välja adress för kvällen. Dessa livsbejakande möjligheter såg jag som ytterst tilltalande.

Claes bestämde sig tidigt att det var Cinderella förbränningstoalett han vill ha i sina lyxiga fritidshus på vatten. Han är nämligen av den åsikten att hans skapelser inte är husbåtar utan fritidshus som har möjlighet att transportera sig på vatten. När man är längst ute på sin färd får inte skithuset fallera och då är Cinderella den enda förbränningstoaletten som håller måttet både i komfort och kvalitet, fortsätter han.

Av ren nyfikenhet frågar jag Claes hur länge han pysslat med detta. Han berättar att har varit i den marina branschen mer eller mindre hela sitt yrkesverksamma liv och har själv bott på husbåt i över sju år. Hans funderingar på hur han skulle kunna utveckla sjönära boenden hade gnagt över tid och nu har han hittat det rätta konceptet i och med Nordic Season.

”Fritidshus på vatten”-konceptet produceras tillsammans med en samarbetspartner som har sin verksamhet mitt i djupaste Finland. Att ”båtarna” inte byggs nära havet tyckte jag var paradoxalt och lite lustigt men de här finnarna kan verkligen sin sak. Tillvalen anpassas och skräddarsys utefter kundernas önskemål, allt för att passa den svenska marknaden.

– Men du Claes, ärligt talat, är inte detta lite av en hobby för de omåttligt rika? Claes skrattar till lite lätt.
– Det kan man tro, men så är det faktiskt inte. En skapelse av detta slag landar på 1,5-2 miljoner och det har visat sig vara en överkomlig prislapp. Det är inga Rolls Roys och Bentleys som parkerar utanför kontoret, om vi säger så.

Jag lämnar Claes för sina göromål och är glad över ännu en dag på jobbet där jag lärt mig något nytt, allt tack vare en förbränningstoalett som heter Cinderella. Vill du läsa mer och se fler bilder på Nordic Season gör du det under följande länk: http://ccmarinutveckling.se/produkter/nordicseason/index.html